Halk için dediler halktan yediler

Göcek Tüneli İşletiminde Şüpheler Artıyor: Devletle Firmanın İlişkisi

Göcek Tüneli’nin işletimini üstlenen firma, devlet tarafından yapılan tüneli bedavaya alarak işletme süresini uzattı. Bu durum, yap-işlet-devret (YİD) modelindeki gizli sözleşmelere yönelik şüpheleri artırdı. Göcek Tüneli İnşaat ve Taahhüt AŞ’nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Aydın, işletme süresinden feragat ettiklerini ve tünelleri 31 Aralık 2025’te devredeceklerini açıklamıştı. Ancak daha sonra işler değişti ve devir tarihi 20 Mayıs 2030’a ertelendi. Bu gizli ertelemenin, sözleşmelerde yer alan firma lehine avantaj sağlayan maddelerden kaynaklandığı düşünülüyor.

Devir Tarihi Uzatıldı

Göcek Tüneli’nin normalde 20 Ocak 2032’ye kadar firma tarafından işletileceği ve daha sonra devredileceği planlanmıştı. Ancak 2018’de alınan bir kararla devir tarihi 31 Aralık 2025’e çekildi ve ikinci tünel 16.5 milyon dolar karşılığında (bugünkü değerlerle 590 milyon TL) firmaya verildi. Herkes bedava geçiş için 2025 sonunu beklerken devir tarihi SÖZCÜ tarafından 20 Mayıs 2030’a ertelendi. Bu sürpriz erteleme, sözleşmenin firmanın lehine yapıldığı eleştirilerine yol açtı. Uzmanlar, YİD sözleşmelerinin halka açıklanmasını ve firma lehine olan maddelerin gözden geçirilmesini önerdi.

Gizli Sözleşmede Neler Yer Alıyor?

YİD sözleşmelerinde devleti ve halkı bağlayan maddeler genellikle gizli tutuluyor. Bu nedenle Göcek Tüneli devri uzatıldığında hangi maddeye dayandığı veya devletin neden milyon dolarlık tüneli firma ile paylaşmak zorunda kaldığı bilinmiyor. Ayrıca ikinci tünelin sözleşmeye dahil olup olmadığı, tünelin yapımı, işletilmesi, ücretlendirilmesi gibi konular da halktan gizleniyor.

Related Posts

Trump yatırımcıları korkuttu! Dünya altının peşine düştü

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeleriyle küresel piyasalardaki endişe ve belirsizlik arttı. Yatırımcılar fiziksel altın destekli borsa yatırım fonlarına (ETF) akın etti. Dünya Altın Konseyi’ne göre, yılın ilk yarısında bu fonlara 38 milyar dolarlık giriş oldu.

Evde bakım yardımı ve sosyal destek ödemeleri arttı: Yeni tutarları bakan açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme sonrasında Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.

Kuru kayısı dış ticaretinden kötü haber, düşüş sürüyor!

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, kuru kayısı sektörünün 2025 yılı Haziran ayı ile yılın ilk yarısına dair dış ticaret verilerini içeren raporu yayımladı. Rapora göre, 2025 yılı …

Türkiye’nin köklü tersanesi icradan satışa çıktı

Temeli 1971’de atılan, 2016’da girdiği mali darboğazı aşamayarak iflası istenen yarım asırlık Çiçek Tersanesi, icradan satışa çıktı. Tuzla’daki tersanede Atatürk’ün tarihe geçen ‘Geldikleri gibi giderler’ dediği anın tanığı Kartal İstimbotu da restore edilmişti.

‘Nefes Kredisi’ KOBİ’ler için yeniden başlıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kredi Garanti Fonu, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Akbank, Yapı Kredi, Denizbank ve Ziraat Katılım, KOBİ’lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla yeni bir TOBB Nefes Kredisi’ne imza attı.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Toplu sözleşme görüşmelerine Memur-Sen başkanlık edecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Gereğince Kamu Görevlileri Sendikaları ile Konfederasyonların Üye Sayılarına İlişkin 2025 Temmuz İstatistikleri Hakkında Tebliği, Resmi Gazete …