Uzmanından kalp hastalarına ‘soğuk hava’ uyarısı

Kalp Hastalıkları ve Soğuk Hava Riski!

Kalp hastalıkları dünyada ve Türkiye’de en önemli ölüm sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kutlu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 18 milyon, Türkiye’de ise 200 bin kişinin kalp hastalıklarından kaynaklanan yaşamlarını yitirdiğini vurguladı. Ne yazık ki, bu sayı her geçen gün artıyor. Özellikle soğuk havalarda, kalp hastaları daha fazla risk altında bulunuyorlar. Yüksek tansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi durumlar soğuk havalarda daha sık karşımıza çıkabiliyor. Bu sebeple kalp hastalarının dikkatli olmaları gerekiyor.

Soğuk havalarda vücudun ısısını dengeleyebilmek için cildin kan dolaşımı büyük önem taşıyor. Cilt, soğuk havalarda büzüşerek vücudun ısısını korumaya çalışıyor. Bu durumda kalp, daha fazla kan pompalamak zorunda kalabiliyor. Bu durum da kalp hızını artırarak kan basıncını yükseltebiliyor. Bu durum sağlıklı bireylerde herhangi bir etki yaratmazken, kalp hastalarını olumsuz etkileyebilir. Soğuk havalarda kalp damarlarında daralma meydana gelebilir ve bu durum kalp hastalıkları olan kişilerde tıkanıklıkları artırabilir.

Bağışıklık Sistemi ve Enfeksiyonlar

Prof. Dr. Kutlu, kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıflamasının enfeksiyonlara karşı duyarlılığı arttırdığını belirtti. Bu durum, grip, nezle, zatürre gibi enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilir. Enfeksiyonlarla birlikte ateş yükselişi, kalp hızını daha da artırabilir. Bu durum da oksijen tüketimini artırarak kalp damarlarında daralmalara yol açabilir, özellikle koroner arter veya kalp yetmezliği olan hastalarda ek risk oluşturabilir.

Kalp hastalarına grip ve zatürre aşılarını yaptırmaları önerilir. Ayrıca, egzersizlerini aksatmamaları ancak çok soğuk havalarda dışarıda uzun süre kalmamaları gerektiği belirtilir. Enfeksiyon riskine karşı yakın temasın kaçınılması ve kapalı ortamlarda bulunulmaması tavsiye edilir. Sebzeler ve meyveler ağırlıklı beslenme, yeterli sıvı alımı da önerilenler arasındadır.

Tansiyon Hastalarına Öneriler

Özellikle kış aylarında tansiyon hastalarında kan basıncında yükselmeler sık görülebilir. Prof. Dr. Kutlu, tansiyon hastalarının ilaçlarını düzenli kullanmalarını ve tansiyon takiplerini sıklaştırmalarını tavsiye eder. Kışın D vitamini eksikliği yaşanabileceğini belirterek, D vitamini takviyelerinin kullanılmasını önerir. Göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurgular. Tansiyon hastalarının grip ilaçları kullanırken dikkatli olmaları, burun tıkanıklığına neden olabilecek ilaçları doktor kontrolünde alması önemlidir.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Hafta sonu kaçamağı demeyin! Sızdıran bağırsak sendromu 2 günde başlayabilir

Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk uyarıyor: “Hafta sonu kaçamağı diye yenen birkaç hamburger, bağırsaklarınızı savunmasız bırakabilir.” Yüksek yağlı besinler, yalnızca günler içinde bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Kısa süreli keyif, vücudun savunma duvarında kalıcı bir gedik açabilir.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.