Ölüm riskini %29 azaltıyor! Bu haberden sonra yumurtayı sevmeyenler dahi tüketecek

Yumurta Tüketmek Yaşlı Yetişkinlerde Ölüm Riskini Azaltabilir

Bir araştırmaya göre, düzenli olarak yumurta tüketmek, yaşlı yetişkinler arasında kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riski üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Monash Üniversitesi’nden araştırmacılar, 70 yaş ve üstü 8.700’den fazla yetişkini takip etti.

Haftada bir ila altı yumurta tüketen bireylerde herhangi bir nedenden ölüm riskinin yüzde 15 daha düşük olduğu görüldü. Ayrıca, bu grup içinde kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riski yüzde 29 daha azdı.

Monash Üniversitesi’nde epidemiyoloji ve önleyici tıp alanında öğretim görevlisi olan Holly Wild, yaptığı açıklamada, “Sonuçlarımız, haftada altıya kadar yumurta tüketmenin yaşlı yetişkinlerde tüm nedenlerden ve kardiyovasküler hastalıklardan ölüm riskini azaltabileceğini göstermektedir,” dedi. “Bu bulgular, yaşlı yetişkinler için kanıta dayalı beslenme kılavuzlarının geliştirilmesinde faydalı olabilir.”

Yumurta Tüketmenin Sağlık Faydaları

Yumurtanın protein, B vitaminleri, folat, doymamış yağ asitleri, yağda çözünen vitaminler (E, D, A ve K), kolin ve birçok mineral gibi temel besin maddeleri kaynağı olduğu belirtiliyor. Ancak, uzun süredir yüksek kolesterol ile ilişkilendirilen yumurta tüketimi; kalp sorunları veya felç riskini artırabileceği endişesi uyandırmaktadır.

Bu nedenle, Monash Üniversitesi ekibi, klinik olarak yüksek kolesterolü olan bireyler üzerinde daha fazla araştırma yapmıştır. Wild, “Dislipidemisi olan ve haftada bir yumurta tüketen katılımcıların kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riskinin, nadiren veya hiç yumurta tüketmeyen meslektaşlarına kıyasla yüzde 27 daha düşük olduğunu tespit ettik. Bu da, dislipidemi varlığının yumurta tüketimiyle ilişkili riski değiştirmediğini göstermektedir,” dedi.

Sonuç olarak, yumurta tüketiminin yaşlı yetişkinlerde tüm nedenlerden ve kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklı ölüm riskini azaltabileceği kanıtlanmıştır. Bu bulgular, yaşlı yetişkinler için beslenme kılavuzlarının oluşturulmasında önemli bir rol oynayabilir. Amerikan Kalp Derneği’nin yayınladığı inceleme, haftada yedi yumurtanın sağlıklı bireyler için güvenli olduğunu desteklemektedir.

Related Posts

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Hafta sonu kaçamağı demeyin! Sızdıran bağırsak sendromu 2 günde başlayabilir

Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk uyarıyor: “Hafta sonu kaçamağı diye yenen birkaç hamburger, bağırsaklarınızı savunmasız bırakabilir.” Yüksek yağlı besinler, yalnızca günler içinde bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Kısa süreli keyif, vücudun savunma duvarında kalıcı bir gedik açabilir.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Hızlı hazırlanana popüler yemekte kanser uyarısı: ‘Riski yüzde 55 artırabilir’

Hızlı bir öğle yemeği veya atıştırmalık olarak sıkça tercih edilen hazır noodle’lar, sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturabilir. New York’taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde iç hastalıkları uzmanı olan Dr. Tim Tiutan, bu popüler yiyeceğin mide kanseri riskini önemli ölçüde artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.