Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gereken 5 Zararlı Alışkanlık

Düzenli diş bakımı yapmak kadar, günlük yaşamda dikkat etmemiz gereken alışkanlıklar da diş sağlığımızı büyük ölçüde etkileyebilir. İşte dişleri olumsuz etkileyen 5 zararlı alışkanlık:

1- Dişleri araç olarak kullanmak

Dişleri paket açmak veya şişe kapaklarını çevirmek için kullanmak, dişlerde çentiklere, çatlaklara veya kırıklara yol açabilir. Dişleri alet olarak kullanırken kazara kayma olabilir bu da diş etinde yırtılmalara veya tahrişe neden olabilir.

2- Ağızdan nefes almak

Ağızdan nefes almak zamanla ağız sağlığınıza zarar verebilir. Asitleri nötralize edecek yeterli tükürük olmadan ağzınız mine aşınmasına, çürüklere ve diş eti iltihabına eğilimli hale gelir.

3- Beyazlatıcı ürünler kullanmak

Evde beyazlatma ürünleri kullanışlı olsa da uzmanlar bunların profesyonel gözetim altında kullanılmasını öneriyor. Özellikle mağazadan satın alınan jeller veya bantlarla yapılan aşırı beyazlatma, diş minesinin incelmesine, hassasiyete ve tahriş olmuş diş etlerine yol açabilir.

4- Sık sık atıştırma yapmak

Uygun bakım yapılmadan sık sık atıştırmak çürüklere, diş eti iltihabına ve mine aşınmasına ve zamanla diş eti çekilmesi veya hatta kök açığa çıkması gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Her atıştırmalık, özellikle şeker veya karbonhidrat oranı yüksek olanlar, ağzınızdaki bakterileri besler.

5- Diş gıcırdatma

Farkında olmayabilirsiniz ama gece diş gıcırdatmak, diş minesi yavaş yavaş aşınabilir. Zamanla, ısırma yüzeylerini düzleştirebilir, kırıklara neden olabilir, dişleri kısaltabilir ve diş eti çekilmesine veya çene ekleminde ve çevresindeki kaslarda rahatsızlık veya ağrı olan TMJ ağrısı olarak bilinen temporomandibular eklem ağrısına yol açabilir.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Hafta sonu kaçamağı demeyin! Sızdıran bağırsak sendromu 2 günde başlayabilir

Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk uyarıyor: “Hafta sonu kaçamağı diye yenen birkaç hamburger, bağırsaklarınızı savunmasız bırakabilir.” Yüksek yağlı besinler, yalnızca günler içinde bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Kısa süreli keyif, vücudun savunma duvarında kalıcı bir gedik açabilir.

Hızlı hazırlanana popüler yemekte kanser uyarısı: ‘Riski yüzde 55 artırabilir’

Hızlı bir öğle yemeği veya atıştırmalık olarak sıkça tercih edilen hazır noodle’lar, sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturabilir. New York’taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde iç hastalıkları uzmanı olan Dr. Tim Tiutan, bu popüler yiyeceğin mide kanseri riskini önemli ölçüde artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.