Bankalarda yeni dönem başladı! Faizler uçtu, 1 milyon TL’nin getirisi tepetaklak oldu

Ticaret Savaşları ve Faiz Oranları Türkiye Ekonomisini Nasıl Etkiliyor?

19 Mart’ta başlayan siyasi operasyonlar ve ABD’nin nisan ayının ilk haftasında duyurduğu gümrük tarifeleriyle tetiklenen ticaret savaşları, Türkiye ekonomisinde kırılganlığı artırdı.

Bu süreç, Merkez Bankası’nın faiz indirim politikasını tersine çevirdi. Faizleri indirerek politika faizini mart ayında yüzde 42,5’e kadar çeken Merkez Bankası, nisan ayında faizi yüzde 46’ya yükseltti. Aynı dönemde bankaların mevduat ve kredi faizlerinde de belirgin artışlar yaşandı.

Mevduat ve Kredi Faizlerindeki Değişim

Dünya Gazetesi’nden Naki Bakır’ın yazısına göre, mevduat faizleri özellikle 3 ay ve 1 yıl vadeli hesaplarda belirgin şekilde yükseldi. Kredi faizlerinde ise en çok talep gören ihtiyaç ve ticari kredilerde hızlı artışlar gözlendi.

Merkez Bankası verilerine göre, 14 Mart ile 18 Nisan arasındaki dönemde bir aylık mevduat faizi yüzde 47,98’den yüzde 52,11’e, üç aylık mevduat faizi ise yüzde 49,91’den yüzde 55,68’e çıktı.

Getirilerdeki Değişim

1 milyon TL’lik mevduatın bir aylık getirisi stopaj sonrası 33.520,27 liradan 36.866,71 liraya yükselirken, üç aylık getiri 34.868,63 liradan 38.899,73 liraya çıktı. Altı aylık mevduat faizi ise az da olsa gerileyerek getiride düşüşe neden oldu.

Kredi tarafında, ihtiyaç kredilerinin yıllık faiz oranı yüzde 62,73’ten yüzde 70,58’e çıktı. Taşıt kredilerinde faiz yüzde 41,46’dan yüzde 43,47’ye yükselirken, konut kredilerinde hafif bir gerileme yaşandı. Ticari kredilerin faiz oranları ise yüzde 55,20’den nisan ayı itibarıyla yüzde 60,99’a çıktı.

Sanayideki Durum

Dünya Gazetesi’nde yer alan Naki Bakır’ın yazısına göre, sanayiciler faizlerin düşmesini beklerken, küresel ekonomik riskler ve iç siyasetteki gelişmelerle beklentiler gerçekleşmedi. Merkez Bankası, döviz piyasasında baskıyı azaltmak için faiz artışına giderken, bu durum sanayi sektöründe yatırım ve üretim maliyetlerini artırdı.

Ticari kredilerdeki faiz artışları, firmaların rekabet gücünü olumsuz etkilerken, yüksek enflasyon ve faiz ortamı sanayicilerin mücadelesini zorlaştırdı.

Related Posts

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreterliğine Nurullah Bakır atandı

Nurullah Bakır, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreterliğine getirildi.

Vatandaş asgari ücrete ara zam kararını verdi! Bu rakam artık herkesin dilinde

Halk TV Özel İktidarın ekonomi politikaları nedeniyle asgari ücret enflasyona yenildi. Türk-iş’in verilerine göre Açlık Sınırı 26 bin liraya yani asgari ücretten 4 bin lira fazla hale geldi. CHP seçmeninin yüzde 93’ü, AKP’nin yüzde 84’ü, MHP’nin …

Araç sahipleri dikkat: Kasko ve trafik sigortasında değişiklik yarın başlıyor

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir düzenleme 1 Temmuz 2025’te yürürlüğe giriyor. Kasko ve trafik sigortası sisteminde pert sayılma kriterleri değişiyor. Artık hasar oranı yüzde 60’ın altında olan araçlar tamiratla trafiğe dönebilecek.

Ticaret Bakanı Bolat: İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte

Bolat, “İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte. Yılın ilk 6 ayının 5’inde geçen yılın aynı aylarından daha fazla mal ihracatı sağlamış durumdayız. Hizmet ihracatında da ilk 4 ay itibarıyla yükselişimize devam etmekte.” dedi.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Rekor dalgasına borsa katılamadı

Asya’dan Avrupa’ya birçok ülke borsası yüzde 20’yi aşan oranlarda yükselirken, ABD borsaları da rekor kırdı. Borsa İstanbul ise siyasi krizin kurbanı oldu.