Bu yiyecekler bunamayı tetikliyor, vücudu felç ediyor

Yapılan uyarılara göre bozulmuş konserve ürünler, bazı balık türleri, çiğ veya az pişmiş et ve pastörize edilmemiş süt, felçten bunamaya kadar ciddi nörolojik sorunlara yol açabiliyor.

BOZUK KONSERVELER TEHLİKE SAÇIYOR

Hasar görmüş, şişmiş ya da çatlak konserve kutuları, botulinum toksini riski taşıyor. Bilinen en güçlü nörotoksinlerden biri olan bu madde, kasların hareket komutunu ileten sinyalleri engelleyerek felce, bulanık görmeye ve solunum yetmezliğine neden olabiliyor. Üstelik bu toksin, koku veya tat yoluyla fark edilemiyor ve pişirme işlemiyle etkisiz hale gelmiyor.

BAZI BÜYÜK BALIK TÜRLERİNE DİKKAT

Barakuda, levrek, mersin balığı, müren ve amberjack gibi bazı büyük tropikal balıklar, ciguatoksin adı verilen nörotoksin taşıyabiliyor. Bu toksin; üşüme, yanma, karıncalanma, baş dönmesi ve kabuslar gibi belirtilere yol açabiliyor. Isıya dayanıklı olduğu için pişirme işlemi de toksini yok edemiyor. Özellikle mercan resiflerinin bulunduğu bölgelerden yakalanan büyük yırtıcı balıkların tüketimi sınırlandırılmalı.

ÇİĞ VEYA AZ PİŞMİŞ ET RİSKİ

Çiğ ya da iyi pişirilmemiş etlerde bulunan bazı parazitler, beyne ulaşarak nöbet, kafa içi basınç artışı ve bunama benzeri belirtilere yol açabiliyor. Bu durum, dünyada edinilmiş epilepsinin önde gelen nedenleri arasında gösteriliyor. Etin tamamen pişirilmesi ve hijyene dikkat edilmesi, bu riski büyük ölçüde azaltıyor.

PASTÖRİZE EDİLMEMİŞ SÜTTE GİZLİ TEHLİKE

Pastörize edilmemiş süt; listeria, E. coli ve salmonella gibi zararlı mikroorganizmalar barındırabiliyor. Bu sütlerin tüketimi, pastörize süte kıyasla yüzlerce kat daha fazla hastalık ve hastane yatışı riski taşıyor. Özellikle çocuklar, hamileler, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf kişiler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Related Posts

“Obezite ameliyatı geçirenlerde revizyon cerrahisi girişimi yaygınlaşıyor”

“Obezite ameliyatı geçirenlerde revizyon cerrahisi girişimi yaygınlaşıyor”

Diş enfeksiyonları ciddi komplikasyonlara yol açabilir

Diş enfeksiyonları ciddi komplikasyonlara yol açabilir

Uzmanından kritik uyarı: Yaz aylarında artan varis şikayetleri ihmal edilmemeli

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cengizhan Bayyurt, yaz sıcaklarının etkisiyle damarların genişlediğini ve bu durumun varis şikayetlerini artırdığını belirterek, hastalığın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Bayyurt, özellikle yaz aylarında bacaklarda ağrı, dolgunluk, yorgunluk ve kramp şikayetlerinin artmasının varis belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Uzmanından yaz aylarında gebelere ‘sıvı tüketimi’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Göktuğ Alakuş, havaların mevsim normalleri üstünde seyrettiğini belirterek, hamilelere 2,5-3 litre günlük sıvı alımı önerdiklerini söyledi.

Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Sağlık taramalarında ‘kronik’ tehlike: 232 bin kişiye diyabet 81 bin kişiye hipertansiyon tanısı konuldu

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde yürüttüğü kronik hastalıkların erken tanısı ve takibine yönelik çalışmalar kapsamında önemli sonuçlar elde etti.