Çin medyası, ABD’den, DeepSeek’i hedef alan siber saldırılar yapıldığını iddia etti

Çin Medyası, Yapay Zeka Uygulaması DeepSeek’in ABD Menşeili Siber Saldırılarla Hedef Aldığını İddia Ediyor

Çin medyası, yapay zeka uygulaması DeepSeek’in, ABD menşeili bir siber saldırı dalgasıyla karşı karşıya olduğunu ileri sürdü.

Devlet televizyonu CCTV bünyesindeki sosyal medya hesaplarından birinde yapılan paylaşımda, şirketin web sunucularına 3 Ocak’tan itibaren ABD’deki IP adreslerinden saldırılar yapıldığı ve bunların 27-28 Ocak’ta “kitlesel kaba güç saldırısına” dönüştüğü bildirildi.

CCTV’ye açıklama yapan siber güvenlik uzmanı Vang Hui, saldırıları düzenleyen tüm IP adreslerini kayıt altına aldıklarını ve tümünün kaynağının ABD’deki adresler olduğunu belirtti.

Çinli yapay zeka şirketi, 27 Ocak’ta web sitesine yönelik siber saldırılar nedeniyle internet sitesinde yeni kullanıcı kayıtlarını durdurduğunu bildirmişti.

Şirketin web sitesindeki yapay zeka sunucusu kaldırılırken, sayfadaki bilgilendirme notunda “DeepSeek hizmetlerine yönelik büyük ölçekli kötü amaçlı saldırılar nedeniyle hizmet devamlılığı için kayıtları geçici olarak kısıtlıyoruz.” ifadesine yer verilmişti.

Kısıtlama yalnızca yapay zeka aracının web’deki sohbet robotu ve uygulama ara yüzü (API) servisi ile sınırlı kalırken DeepSeek mobil uygulaması aktif kalmaya devam etmişti.

Yapay Zekanın “Sputnik Anı”

Çin’de yeni kurulan bir şirketinin düşük maliyetle geliştirdiği yapay zeka modelinin, büyük yatırımlarla sektöre hakim olan ABD’li şirketlerin modellerinden daha üstün performans göstermesi, teknoloji dünyasında sarsıcı bir etki yaratmıştı.

Düşük bir bütçe ve sınırlı bilgisayar gücüyle, açık kaynak kodlu bir Büyük Dil Modeli (LLM) geliştiren DeepSeek, bu alanda milyarlarca dolar harcayan teknoloji şirketlerinin maliyetlerini sorgular hale getirirken, ABD borsalarında teknoloji hisselerinin değer kaybetmesine yol açmıştı.

ABD’nin ileri teknoloji çiplerin Çin’e ihracatını kontrol altına alarak ülkenin yapay zeka gibi çığır açıcı teknolojilerdeki gelişimine set çekmeye çalıştığı bir dönemde, Çinli bir şirketin kısıtlı olanaklarla ABD’deki muadilleri kadar verimli bir üretken yapay zeka yaratabilmesi, teknoloji kısıtlamalarının etkinliğini de sorgulanır hale getirmişti.

DeepSeek’in çıkışı, ABD ile Sovyetler Birliği arasında, Soğuk Savaş yıllarında uzay yarışını başlatan gelişme olarak görülen, Sovyetler’in 1957’de Sputnik uydusunu fırlatmasına benzetilerek, bunun ABD ile Çin arasındaki rekabette bir “Sputnik anı” olduğu yorumu yapılmıştı.

Açık kaynak kodlu ve ücretsiz olması sebebiyle hızla yayılarak popülerleşen yapay zeka modeli, ileri yapay zeka sistemlerinin demokratikleşmesi açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilirken, bunu Çin’in, ABD hakimiyetindeki sektörü baltalama girişimi olarak görenler de bulunuyor.

Related Posts

Katar’dan Trump’a uçan saray: 400 milyon dolarlık jet görüntülendi

Trump Yönetimi’nin Katar’dan hediye olarak kabul ettiği söylenen 400 milyon dolarlık jumbo jetin görüntüleri yayınlandı. Dünyanın en lüks uçağı olduğu iddia edilen Boeing 747-8, gökyüzünde adeta lüks bir saray.

Gazze’de can kaybı 52 bin 829’a yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırılarda can kaybının 52 bin 829’a, yaralı sayısının 119 bin 554’e yükseldiğini bildirdi.

109 yaşındaki Hayriye teyzeye ‘Anneler Günü’ kutlaması

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, 3 çocuk ve 6 torun sahibi Hayriye Aybastı’yı (109) evinde ziyaret edip ‘Anneler Günü’nü kutlayarak, sohbet etti.

ABD’nin Suriye’de karış karış aradığı gazetecinin bedeninin, Türkiye sınırına yakın bulunduğu iddia edildi

Suriye’de 2012 yılında kaybolan Amerikalı gazeteci Austin Tice’ın cenazesinin Halep’te bulunduğu öne sürüldü. Eski bir deniz piyadesi olan Tice için ailesi ve ABD yönetimi yıllarca umutla arama yürütmüştü.

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, “2025 yılı yaş çay fiyatı 35 lira olmalıdır”

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, “2025 yılı yaş çay fiyatı 35 lira olmalıdır. Yaptığımız maliyet hesaplamasında işçilik hariç yaklaşık 19 lira, işçiliği içerisine koyduğunuzda, 29 liralık bir maliyet var. Buna da her işletme de olduğu gibi yüzde 20 kar koyduğumuzda 35 lira fiyat yapıyor. Bu, çay üreticisinin hakkı olan bedeldir, bunun ödenmesini istiyoruz” dedi.

Pakistan, Hindistan ordusunun ülkedeki askeri üslere yeni füze saldırıları gerçekleştirdiğini duyurdu

Pakistan hükümeti, Hindistan ordusunun ülkedeki askeri üslere yeni füze saldırıları gerçekleştirdiğini duyurdu. Füzelerin Pakistan’ın hava savunma sistemi tarafından önlendiği belirtilen açıklamada, “Hindistan, şimdi Pakistan’ın vereceği karşılık …