Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan enflasyon mesajı

Yılmaz: 2024 Yılındaki Enflasyon Verileri Değerlendirildi

Ekonomi uzmanı Yılmaz, sosyal medya hesabından Aralık 2024 dönemi enflasyon verilerini yorumladı.

Yılmaz, programın güvenilirliği sayesinde dezenflasyon sürecini başarıyla sürdürdüklerini belirtti ve tüketici fiyatlarındaki artışın aralık ayında yüzde 1,03 olduğunu hatırlattı.

Uygulanan politikaların etkisiyle, 2024 yıl sonunda enflasyonun önceki yıla göre 20,4 puan düşerek yüzde 44,4 seviyesine gerilediğini duyuran Yılmaz, “Dezenflasyon sürecini başlattığımız haziran ayından bu yana yıllık enflasyonda 31,1 puana varan bir düşüş yaşandı. Hizmet sektöründeki yüksek fiyat artışları son çeyrekte belirgin bir şekilde iyileşti. Enflasyondaki düşüş trendi aralık ayında devam etti.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Firmaların fiyatlandırma politikalarında belirgin bir iyileşme olduğuna işaret eden Yılmaz, “Yurt içi üretici fiyatları aralık ayında yüzde 0,4 artarak, üretici fiyatlarının yıllık enflasyonu dezenflasyon sürecinin başladığı döneme göre 29,2 puan, önceki yıla göre ise 15,7 puan düşerek 2024 yıl sonunda yüzde 28,5 seviyesine geriledi.” ifadelerini kullandı.

Yurt içi üretici fiyatlarındaki ılımlı seyrin, tüketici fiyatları üzerindeki maliyet baskısını hafifletmeye devam ederek temel mal fiyatlarındaki artışları önemli ölçüde azalttığını vurgulayan Yılmaz, şu şekilde konuştu:

“Dezenflasyon sürecinde hedeflediğimiz iç talep dengesinde, talep koşulları enflasyondaki düşüşü destekleyici bir noktaya ulaştı. Enflasyon beklentileri de dezenflasyon hızının belirlenmesinde önemli rol oynar. Gelecek dönemde uygulayacağımız politikalarla enflasyon beklentilerindeki düzelme sürecini hızlandırarak dezenflasyon sürecini daha da güçlendireceğiz. Toplumsal refahı artırmak, ekonomik durumu öngörülebilir kılmak, kaynakların adil ve etkili bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için kararlılıkla ekonomi politikalarımızı sürdürüyoruz. Para ve maliye politikaları arasında sağladığımız güçlü işbirliği, şeffaf ve öngörülebilir adımlarımızın enflasyon üzerinde olumlu etkileriyle hedefimiz, enflasyonu tek haneli rakamlara düşürerek istikrarlı bir şekilde bu seviyelerde tutmaktır. Enflasyonun azaldığı, istikrarın pekiştiği bir ortamda temel amacımız, kapsayıcı büyümeyle kalıcı sosyal refahı sağlamaktır.

Related Posts

Türkiye’nin köklü tersanesi icradan satışa çıktı

Temeli 1971’de atılan, 2016’da girdiği mali darboğazı aşamayarak iflası istenen yarım asırlık Çiçek Tersanesi, icradan satışa çıktı. Tuzla’daki tersanede Atatürk’ün tarihe geçen ‘Geldikleri gibi giderler’ dediği anın tanığı Kartal İstimbotu da restore edilmişti.

‘Nefes Kredisi’ KOBİ’ler için yeniden başlıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kredi Garanti Fonu, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Akbank, Yapı Kredi, Denizbank ve Ziraat Katılım, KOBİ’lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla yeni bir TOBB Nefes Kredisi’ne imza attı.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Toplu sözleşme görüşmelerine Memur-Sen başkanlık edecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Gereğince Kamu Görevlileri Sendikaları ile Konfederasyonların Üye Sayılarına İlişkin 2025 Temmuz İstatistikleri Hakkında Tebliği, Resmi Gazete …

‘Savunma sanayi ihracatında ilk 10 ülke arasına girmeyi öngörüyoruz’

Savunma sanayiinde atılan her adım, sadece teknoloji değil; aynı zamanda diplomasi, güç ve prestij inşa ediyor… Türkiye, yüksek teknolojili sistemleriyle dünyada nasıl fark yaratıyor? İşte detaylar…

Emekli ve memurun ara zammı belli oldu

Enflasyon haziranda aylık bazda %1.37, yıllık %35.05 arttı. SSK ve Bağ-Kur emeklisine %16.67, memura %15.57 zam artışı yapılacak. Ev ve iş yerlerinin kirası en fazla %43.23 artış gösterebilecek.

Akaryakıt, tütün mamulleri ve içkilerin ÖTV tutarları artırıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bugün açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ne (Yİ-ÜFE) bağlı olarak akaryakıt, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında güncelleme yapıldığını bildirdi.