Garanti BBVA Genel Müdürü’nden TÜSİAD açıklaması: Öngörülebilirlik vurgusu yaptı

İSTANBUL – Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten, Garanti BBVA Pendik Teknoloji Kampüsü’nde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi.

Türkiye ekonomisine dair de değerlendirmelerde bulunan Akten, 2024 yılına ilişkin, “Enflasyonun geçtiğimiz yıl mayıs ayında zirve yapmasının ardından düşüş sürecine girdiğini görüyoruz. Dezenflasyon sürecindeyiz ve yüzde 44 ile bitti, bu çok ciddi bir düşüş. Hem ödeme sistemleri hem de kredilerde 2024 yılı, güçlü büyüme kaydettiğimiz bir yıl oldu. Sektörün üzerinde büyüme sağladık. Enflasyonun yıl sonuna doğru yüzde 44 seviyelerine gerilemesi bizi oldukça pozitif etkiledi” diye konuştu.

YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ

Akten, yıl sonu enflasyon tahminin sorulması üzerine ise “Sene sonunda Merkez Bankası’nın yüzde 19-29 arası enflasyon beklentisi var. Biz de Merkez Bankası’nın tahmin aralığı içinde kalacak şekilde gerilemesini bekliyoruz” dedi.

Akten, özellikle cari açığın 2023 yılında 40 milyar dolardan 2024’te 10 milyar dolara gerilediğini ve net uluslararası rezervlerin önemli bir seviyeye ulaştığını belirterek bunları önemli adımlar olarak değerlendirdiklerini belirtti. BBVA Genel Müdürü, “TL tasarrufa daha fazla yönelme olduğunu gördük bu da bir kazanım. Rezervlerin ciddi bir şekilde yükseldiğini gördük. Bunlar önümüzü görmek açısından ciddi kazanımlar” ifadelerini kullandı.

‘YÜZDE 3 BÜYÜME BEKLİYORUZ’

Yıl sonu büyüme tahminini de paylaşan Akten, “TL bonolarına olan ilgi yüzde 1’e kadar düşmüştü. Şu anda yüzde 15 üstünde. Bizim Hazine’den en çok işlem yaptığımız enstrüman TL bonoları yurtdışına da ciddi talep oluyor. Bunları yaparken de Amerikalıların hep dediği ekonomide yumuşak iniş yapalım sözünü biz yapmış görünüyoruz. Çünkü 2. ve 3. çeyrekte neredeyse büyüme olmadı, eksi 0,2’ydi. Son çeyrekte daha pozitif olmasını bekliyoruz. Bu sene yüzde 3 büyüme bekliyoruz. Potansiyelimiz yüzde 4, 4-5. Enflasyon daha düşük olduğunda geçmişte daha hızlı büyüdüğümüzü de gördük” diye konuştu.

TÜSİAD AÇIKLAMASI

Akten, TÜSİAD Genel Kurulu’nda yapılan konuşmalar sonrası YİK Başkanı Ömer Aras hakkında başlatılan soruşturmanın sorulması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yabancı, Türk yatırımcı ve ekonomi için en önemli konulardan biri öngörülebilirlik, diğeri finansal istikrar. Bir ülkeye gittiğinizde sağlam bir bankacılık sistemi var mı, karşınızdaki partinin sizin bankanızda bir kredi limiti var mı diye bakarsınız. Bu da ülkenin kredibilitesi ile alakalı. Ülkemizde de muhakkak her gün bir şeyler oluyor her yerde olduğu gibi. Ama bunun öngörülebilirlik ya da bankacılık sektöründeki etkileri daha önemli. Çünkü Türkiye çok gelişmiş bir para piyasası olan ülke. Dünyada kripto ticarette ilk 5’te. 7-24 döviz alabildiğiniz, paranın çok hızlı aktığı bir yer ve çok sofistike ve bankacılık sistemi var. Buradaki öngörülebilirlik arttığı zaman daha ciddi yatırımların geldiğini görüyoruz.”

Related Posts

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.

Trump yatırımcıları korkuttu! Dünya altının peşine düştü

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeleriyle küresel piyasalardaki endişe ve belirsizlik arttı. Yatırımcılar fiziksel altın destekli borsa yatırım fonlarına (ETF) akın etti. Dünya Altın Konseyi’ne göre, yılın ilk yarısında bu fonlara 38 milyar dolarlık giriş oldu.

Evde bakım yardımı ve sosyal destek ödemeleri arttı: Yeni tutarları bakan açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme sonrasında Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.

Kuru kayısı dış ticaretinden kötü haber, düşüş sürüyor!

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, kuru kayısı sektörünün 2025 yılı Haziran ayı ile yılın ilk yarısına dair dış ticaret verilerini içeren raporu yayımladı. Rapora göre, 2025 yılı …

Türkiye’nin köklü tersanesi icradan satışa çıktı

Temeli 1971’de atılan, 2016’da girdiği mali darboğazı aşamayarak iflası istenen yarım asırlık Çiçek Tersanesi, icradan satışa çıktı. Tuzla’daki tersanede Atatürk’ün tarihe geçen ‘Geldikleri gibi giderler’ dediği anın tanığı Kartal İstimbotu da restore edilmişti.