Geçici işçi alımlarındaki şarta tepki: Demokratik ve adil bir karar değil!

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) mevsimlik işçi alımlarında geçerli olacak olan “başvuru tarihinden önceki 6 ay içerisinde SGK’lı bir işte çalışmamış olma” koşulunu içeren yönetmelik değişikliğine tepki gösterdi. Muti, bu şarta karşı çıkarak, “Bu kısıtlamaya göre altı ay boyunca çalışma imkanı olmayan kişilere nasıl bir geçim imkanı sağlanacak? Bu insanlar nasıl beslenecek ve yaşamlarını nasıl sürdürecek? Bu koşullar ne demokratik ne de adil bir kararın ürünüdür” şeklinde konuştu.

Geçici işçi alımlarında geçerli olacak olan “işçilerin başvuru tarihinden önceki 6 ay içinde SGK’ya bildirilmemiş olması gerektiği” kuralının yer aldığı “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 6 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çaykur’un mevsimlik işçi alımlarında da geçerli olacak bu düzenlemeye karşı tepkiler devam etmektedir.

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, ÇAYKUR’da işçi açığı bulunduğunu ve fabrikada iş gücü eksikliği yaşandığını belirtirken, “Bu sorun uzun süredir gündemde ancak henüz bir çözüm bulunamadı” dedi.

Geçici işçi alımlarında zorunlu olan “başvuru tarihinden önceki 6 ay boyunca SGK kaydının olmaması” kuralının, çalışanların hayatlarını direkt olarak etkilediğini vurgulayan Muti, “Kayıtlara göre çalışmış görünen ama aslında çalışmamış olan kişiler için nasıl bir çözüm öneriyorsunuz? Bu insanlar altı ay boyunca geçimlerini nasıl sağlayacak? Ne yiyecekler? Hayatlarını sürdürmeleri için nasıl bir planınız var?” şeklinde konuştu.

Çayın üretim sürecinden tüketim aşamasına kadar bütünsel bir yaklaşım gerektirdiğini ifade eden Muti, “Çay, fabrika işçisi, çiftçisi, üreticisi ve tüketicisiyle bir bütündür. Bu süreçlerin merkezinde ise emek vardır. Ancak hem fabrikadaki hem tarladaki çalışanların emeği yeterince takdir edilmiyor. Özellikle fabrika işçilerinin emeği göz ardı ediliyor” şeklinde konuştu.

Alınan kararın ne demokratik ne de adil olduğunu belirten Muti, “Bu insanlar altı ay boyunca sigortasız kalmayı kabul edecekler. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini talep ediyorum” dedi.

Related Posts

Erdoğan zam gelecek ürünleri tek tek saydı

Nisan ayında yaşanan, Türkiye tarihinin en büyük zirai don olaylarından biri olarak kayıtlara geçen felaketin ardından birçok tarım ürününde zarar oranı yüzde 100’e kadar ulaştı. Bu büyük zararın ardından, birçok ürünün fiyatında iki katına varan …

CHP’li Şevkin: 50 milyar dolar üreticiye, emekliye verilmeliydi

CHP’li Müzeyyen Şevkin, “50 milyar dolar, dondan zarar gören üreticiye ve emekliye verilmeliydi” dedi.

Rekabet Kurumu’ndan Apple’a soruşturma!

Rekabet Kurumu, Apple ve bazı teknoloji firmalarına karşı soruşturma başlattı. Soruşturma, fiyat koordinasyonu ve rekabetin kısıtlanması şüphesiyle açıldı. Başlatılan inceleme, sektörün önemli oyuncularını kapsıyor.

Borsa güne düşüşle başladı

Borsa güne düşüşle başladı

İmamoğlu’na yönelik ‘siyasi operasyon’ ekonomide işleri iyice zora soktu: Fabrikalar sarı siteye düştü

Sanayicinin belini büken maliyetler ve dalgalı döviz kuru fabrikaların satışını hızlandırdı. Mayıs ayının ilk 10 gününde 24 fabrika emlak ofisleri tarafından satışa çıkarıldı.

Yum! Brands Türkiye için harekete geçti: KFC ve Pizza Hut için yeni model

Yum! Brands Türkiye için harekete geçti: KFC ve Pizza Hut için yeni model