Kalp Sağlığı İçin Risk Faktörlerini Kontrol Altına Alın

Kalp Sağlığınız İçin Risk Faktörlerini Kontrol Altına Alın

Kardiyoloji Uzmanı Prof Dr. Ağca: Kalp ve Damar Hastalıklarının Önlenmesi Mümkün

BURSA – Her yıl yaklaşık 125 bin kişinin kalp krizi sonucu kaybettiği Türkiye’de, kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin yüzde 70’inin önlenebileceğine dikkat çeken kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Fahriye Vatansever Ağca, risk faktörlerinin kontrol altına alınmasının önemini vurguladı.

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Fahriye Vatansever Ağca, Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kalp damar hastalıklarının Türkiye’de ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını belirtti. “Türkiye’deki tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 35 ile 40’ı kalp damar hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Her yıl 125 bin kişi kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirmektedir” dedi.

Prof. Dr. Ağca, kalp damar hastalıklarının önlenmesinde risk faktörlerinin bilinmesi ve tedbirlerin alınmasının hayati önem taşıdığını söyledi. “Tansiyon, kan şekeri ve kolesterol düzeylerinin düzenli olarak kontrol edilmesi, hipertansiyon, diyabet ve kolesterol hastalıklarının tedavisinin doktorun önerileri doğrultusunda yapılması oldukça önemlidir” diye ekledi.

Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımının kalp sağlığını tehdit ettiğini belirten Prof. Dr. Ağca, sigarayı bırakmanın önemine vurgu yaptı. Ayrıca, psikososyal stres, hareketsiz yaşam ve obezitenin de kalp sağlığını olumsuz etkileyen risk faktörleri olduğunu ifade etti.

Son olarak, Prof. Dr. Ağca, risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin yüzde 70’inin önlenebileceğini belirtti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Hafta sonu kaçamağı demeyin! Sızdıran bağırsak sendromu 2 günde başlayabilir

Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk uyarıyor: “Hafta sonu kaçamağı diye yenen birkaç hamburger, bağırsaklarınızı savunmasız bırakabilir.” Yüksek yağlı besinler, yalnızca günler içinde bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Kısa süreli keyif, vücudun savunma duvarında kalıcı bir gedik açabilir.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Hızlı hazırlanana popüler yemekte kanser uyarısı: ‘Riski yüzde 55 artırabilir’

Hızlı bir öğle yemeği veya atıştırmalık olarak sıkça tercih edilen hazır noodle’lar, sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturabilir. New York’taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde iç hastalıkları uzmanı olan Dr. Tim Tiutan, bu popüler yiyeceğin mide kanseri riskini önemli ölçüde artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.