Nakit bitti bahşiş karıştı

Özgün Metin / İSTANBUL – Restoranlarda kartlı ödemelerin yüzde 80’i geçmesi bahşiş konusunu gündemde tutmaya devam ediyor. Şu anda, kartlı ödemelerde bahşiş “servis ücreti” şeklinde alınabiliyor ve bu durum işletmelerin yüzde 40-55 arasında vergi kesintisi yapmasına neden oluyor. Bahşişlerin zaten az olması, kartlı ödemelerde nasıl alınacağı konusundaki belirsizlik nedeniyle giderek azalıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sektör paydaşlarıyla şekillendirdiği çalışmaya göre, hesabı ödeyenlere bahşişin de kartlı olarak ödenmesi önerilecek, bu şekilde bahşişler yüzde 10 vergi kesintisi yapılarak çalışanlara ödenecek. Daha önce gündeme gelen çalışma üzerinde yeni görüşler alınarak güncelleniyor.

‘Yanlış Algı’

Sektör temsilcileri, geçen yıl gündeme gelen çalışmanın “ekstra vergi alınacak” algısının yanlış olduğunu belirterek, kayıt altına alınan ödemelerin mevcut vergi yükünü azaltacağını vurguluyor. Sektör paydaşları, yeni çalışmanın herkes için olumlu karşılandığını ve kartlı ödemelerde mevcut kesintinin çalışanlar tarafından da istenmediğini ifade ediyor.

‘Kazançları Eritti’

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği (TURYİD) tarafından yapılan açıklamada, yurt dışında bahşiş ödemelerinin gönüllü olarak kartla yapıldığı ve buna göre oranların belirlendiği hatırlatıldı. Dernek, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan uzun süredir talep edilen kredi kartıyla bahşiş ödenmesi düzenlemesini desteklediğini belirtti. Dernek, şunları söyledi:

“Gönüllülük esasına dayalı olarak, çalışandan hizmeti mükafatlandırmak amacıyla verilen bahşişin kredi kartıyla ödenmesi durumunda mevcut yasalar çerçevesinde hesap pusulalarında yer alan ‘servis ücreti’ namı altında mümkün olacak ve bu ödemeler yüzde 55’e varan kesintiler sonrası çalışana aktarılacak. Yeni düzenlemeyle müşteriler için zorunlu hale gelmeyecek olan bahşiş, yüzde 10’luk bir vergi kesintisi sonrası çalışanlara iletilecek.”

‘Yüzde 50 Artabilir’

Tüm Restoran ve Turizmciler Derneği (TÜRES), düzenleme üzerinde çalışarak önemli bir çalışan ağını temsil ediyor. Dernek, yapılan açıklamada şunları söyledi: “Bahşişle ilgili geçen yıl meclis gündemine alınmasını istediğimiz yasa teklifi maalesef yanlış anlaşılarak meclise iletildi. İşçi, işveren, sendikalar ve devlet bunu istiyor. Bu düzenleme ile kayıt dışı ekonomiye son verilecek. Artık her şey kredi kartlarıyla ödeniyor. Bahşişin kartla ödenmesi, sektör çalışanlarına daha fazla kazandırarak nitelikli personelin sektörden ayrılmasını önlemeyi amaçlıyoruz.” Dernek, şu örneği verdi: “Örneğin 1000 liralık hesaba 100 TL bahşiş bırakıldığında, şu anda sadece 40 TL çalışana gidiyor. Ancak bu yasa çıkarsa bu miktar yüzde 10’a düşecek ve çalışan daha fazla kazanacak. Yani 1000 liraya 100 TL bahşiş bırakıldığında, çalışanın cebine 90 TL girecek. Yasanın, çalışanların bahşişini en az yüzde 50 artıracağı öngörülüyor.”

Related Posts

ABD’nin ticari ham petrol stokları 3,9 milyon varil azaldı

ABD’nin ticari ham petrol stokları 3,9 milyon varil azaldı

Dijital Dönüşüm Programı Tebliğinde düzenleme yapıldı

Dijital Dönüşüm Programı Uygulama Esaslarına İlişkin Tebliğ’de düzenlemeye gidilirken, programın adı ve tanımından “destek” ibaresi çıkarıldı.

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.

Trump yatırımcıları korkuttu! Dünya altının peşine düştü

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeleriyle küresel piyasalardaki endişe ve belirsizlik arttı. Yatırımcılar fiziksel altın destekli borsa yatırım fonlarına (ETF) akın etti. Dünya Altın Konseyi’ne göre, yılın ilk yarısında bu fonlara 38 milyar dolarlık giriş oldu.

Evde bakım yardımı ve sosyal destek ödemeleri arttı: Yeni tutarları bakan açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme sonrasında Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.