TARGET: Gıda Güvenliği, Sağlık Haricinde Ekonomik ve Sosyal Konuları da İçeriyor
Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET), gıda güvenliğinin sadece sağlıkla ilgili olmadığını, aynı zamanda ekonomik ve sosyal yönleri olan çok boyutlu bir konu olduğunu belirtti.
Dernek, “7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği” günü kapsamında yayımladığı mesajında, insanların sağlıklı ve etkin bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için sürekli olarak yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya erişmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl yaklaşık 600 milyon insanın gıda kaynaklı hastalıklara yakalandığı ve 420 bin kişinin de bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilen mesajda, bir yıl içinde 5 yaşın altında yaklaşık 125 bin çocuğun gıda kaynaklı hastalıklar sonucu hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.
Gıda Güvenliği ve Bilimin Rolü
Gıda güvenliğinin sağlanması ve bilinçli karar alma süreçlerinde bilimin temel rolü olduğu vurgulanan mesajda şu ifadelere yer verildi:
“Gıda güvenliği risklerinin tanımlanması, bu risklerin nasıl giderileceği ve gıda kaynaklı hastalıkların nasıl önleneceği bilimin alanına girer. Gıda güvenliği yalnızca sağlıkla ilgili değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal boyutları olan çok yönlü bir konudur. Gıda güvenliği, temel bir etik konudur. Gıda güvenliğinin bilimsel bilgiyle sağlanması, aynı zamanda etik bir sorumluluktur.”