Toprak olmadan üretiyor, siparişlere yetişemiyorlar: Getirisi 43 bin nüfuslu ilçeyi ayağa kaldırdı

Jeotermal Sera Projesi Kula’da Üretime Devam Ediyor

Şehitlioğlu Mahallesi yakınlarında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Zafer Kalkınma Ajansı ve Kula Belediyesi işbirliğiyle 95 milyon liralık devlet yatırımıyla hayata geçirilen jeotermal serada üretim, ikinci sezonunda da hız kesmeden devam ediyor.

Türkiye’deki belediye sera işletmeleri arasında örnek projelerden biri olan tesiste, 50 bin metrekare alanda topraksız tarım yapılıyor. Bölgedeki çiftçilere seracılık ve termal kaynakların kullanımı konusunda örnek oluşturan ve ilçe ekonomisine katkı sağlayan serada 45’i kadın 58 kişi istihdam ediliyor. Jeotermal suyla ısıtılan sera, çevrilen suyun yer altına deşarj edilmesiyle sürdürülebilir bir üretim modeli benimsiyor.

Geçen yıl 1300 ton domates üretiminin gerçekleştiği serada, bu yılın ilk 5 ayında 500 ton domates yetiştirilip, çoğunluğu AB ülkelerine ihraç edildi.

– “Verim Yüksek” –

Kula Belediye Başkanı Hikmet Dönmez, seranın ilçenin ekonomik ve sosyal yapısına önemli katkılar sunduğunu belirterek, kadın istihdamının arttığını ve üretimin 500 tonun üzerinde olduğunu ifade etti. İhracat fazlası ürünlerin ise ilçe halkı tarafından tüketildiğini söyledi.

Dönmez, ikinci sezonun 5 aydır “Kula Agro” markasıyla başarıyla sürdürüldüğünü ve ihracatın devam ettiğini belirtti. Doğal koşullar uygun olduğu sürece daha fazla ürün almayı ve elde edilen geliri Kula halkına hizmet için kullanmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Serada görevli ziraat yüksek mühendisi Kadir Polat, verimin yüksek olduğunu belirterek, kimyasal uygulamadan sıfır pestisitle üretim yaptıklarını ve ihracatın devam ettiğini söyledi. Polat, sezon sonunda toplamda 1750 ton ürün elde etmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Serada çalışan Fadime Erçin ise aile bütçesine katkı sağladığını ve çocuklarının eğitimine destek olduğunu belirterek, iş kadını olmanın kendisine gurur verdiğini ifade etti.

Related Posts

Şempanzeler ormanda ‘ilk yardım merkezi’ kurdu

Uganda’daki Budongo Ormanı’nda yapılan gözlemler, şempanzelerin yalnızca kendilerini değil, birbirlerini de doğadan topladıkları bitkilerle tedavi ettiklerini ortaya koydu. Araştırmacılar bu davranışları ‘orman hastanesi’ olarak tanımladı.

Avcılar tarafından bulunan cesedin kime ait olduğu ortaya çıktı

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde evden çıkıp kaybolan, 148 gün sonra demir yolu üzerinde avcılar tarafından çürümüş cansız bedeni bulunan Alzheimer hastası Mehmet Ali Turhan’dan (74) alınan örnek ile oğlu Süleyman Turhan’dan alınan DNA örneği eşleşti. Turhan’ın cenazesi, yarın toprağa verilecek.

Tartıştığı oğlunu av tüfeğiyle öldürdü!

Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde eve tabancayla ateş açan oğlu 22 yaşındaki Hazat Şahin’i, pompalı tüfekle vurarak öldüren Necdet Şahin (55), emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Yeditepe Üniversitesi’nde ‘Binali Yıldırım’lı hukuk kongresi tepki çekti: ‘Öğrencilere önceden bilgi verilmedi’ iddiası

Yeditepe Üniversitesi’nde düzenlenen “Hukuk Kongresi” başlıklı etkinlik, öğrencilere önceden bilgi verilmediği iddiası ve bazı katılımcıların siyasi bağlantıları nedeniyle tepkilere yol açtı. Kongrede Binali Yıldırım konuşma yaptı.

Hindistan’dan TRT’ye erişim engeli

Hindistan hükümeti, TRT’nin uluslararası haber platformu TRT World’e ait X hesabına erişim engeli getirdi. Hint partisi Shiv Sena lideri Murji Patel ise yaptığı açıklamada, “Hiçbir Türk şirketinin iş yapmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Urugay’ın efsane başkanı Jose Mujica 89 yaşında hayatını kaybetti

Eski Uruguay Devlet Başkanı José Mujica, Montevideo’daki çiftlik evinde 89 yaşında yaşamını yitirdi. Uzun süredir yemek borusu kanseriyle mücadele eden Mujica, hastalığın karaciğerine yayılmasının ardından tedaviyi reddetmişti. Mujica, son günlerini eşi Luca Topolansky ile birlikte doğayla iç içe geçirmeyi tercih etmişti.