Uzmanı “kanser” tedavisi yöntemini anlattı: PET-CT, kanser tanısı ve tedavisinde hayati bir araç

Kanser tedavisinde erken tanı, hayati öneme sahip. Nükleer Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Şerafettin Hacimahmutoğlu, PET-CT’nin kanser tanı ve tedavisindeki önemine değindi. Dr. Hacimahmutoğlu, “PET-CT, nükleer tıbbın en gelişmiş görüntüleme yöntemlerinden biri olarak, kanser tanısı ve tedavisinde hayati bir araç olarak öne çıkıyor ” dedi.

4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde Nükleer Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Şerafettin Hacimahmutoğlu, PET-CT’nin kanser tedavisindeki kritik işlevini ve bu yöntemin hastaların tedavi sürecine nasıl yön verdiğini anlattı.

PET-CT’nin kanser tanısındaki rolü 

PET-CT’nin kanserin hemen her aşamasında büyük bir önem taşıdığını ifade eden Dr. Hacimahmutoğlu, “İlk aşamada, tanı için diğer görüntüleme yöntemleriyle tespit edilen kitlelerin kanser olup olmadığı hakkında oldukça doğru sonuçlar verebilmektedir. Bu yöntem, aynı zamanda yapılacak biyopsiye yol gösterici olarak kullanılır. PET-CT, tanısı konmuş hastalarda, kanserin yayılma düzeyini belirleyerek evreleme yapılmasına olanak tanır. Bu, tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde hayati bir rol oynar. Onkolojik hastaların tedavisine yanıtı değerlendirmek için de PET-CT önemli bir araçtır. Kemoterapi, radyoterapi veya diğer tedaviler sonrasında, hastanın tedaviden ne kadar fayda sağladığı, bu görüntüleme yöntemiyle net bir şekilde tespit edilebilir ” dedi.

Nüks takibi ve başarı oranı 

Kanser tedavisi tamamlanan hastaların takibi klinik ile birlikte radyolojik görüntüleme ve kan testleri ile yapıldığını söyleyen Dr. Hacimahmutoğlu, “PET-CT, bu süreçte, hastanın kan testlerinde veya radyolojik görüntülemede nüks şüphesi olduğunda yapılır. Hastalığın nüks edip etmediğini yine nüks durumunda hastalığın yaygınlığını saptamada oldukça başarılı sonuçlar verir. PET-CT’nin en büyük avantajlarından biri de tek çekimde tüm vücut taraması yapılması ve ciddi bir yan etkisi bulunmamasıdır. Bu nedenle PET-CT kanser hastalarının yönetiminde büyük katkı sağlayan ileri görüntüleme yöntemidir” dedi. (DHA)


Yine mi! ‘Uzak Şehir’de levirattan doğan aşk hikâyesi…


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İhraç edilen Ebru Eroğlu ile ilgili YDK kararına T24 ulaştı

TIKLAYIN | Annesi silahlı saldırıda öldürülen 9 aylık bebek yolda emeklerken bulundu

TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: Bahçeli’nin yanındaki bu iki sivili geçen cuma nerede gördük?

TIKLAYIN | Spor yazarları Gaziantep-Galatasaray maçını değerlendirdi: Bu oyunla nereye kadar

TIKLAYIN | Oyuncu Melisa Sözen’in ‘YPJ’li kadın’ rolü sebebiyle ifadesi alındı

TIKLAYIN | Tanju Özcan’dan AKP’li meclis üyesine: 78 insan ölmüş, sen neye gülüyorsun, utanma duygunu yitirdin mi!

 

Related Posts

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Hafta sonu kaçamağı demeyin! Sızdıran bağırsak sendromu 2 günde başlayabilir

Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk uyarıyor: “Hafta sonu kaçamağı diye yenen birkaç hamburger, bağırsaklarınızı savunmasız bırakabilir.” Yüksek yağlı besinler, yalnızca günler içinde bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Kısa süreli keyif, vücudun savunma duvarında kalıcı bir gedik açabilir.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Hızlı hazırlanana popüler yemekte kanser uyarısı: ‘Riski yüzde 55 artırabilir’

Hızlı bir öğle yemeği veya atıştırmalık olarak sıkça tercih edilen hazır noodle’lar, sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturabilir. New York’taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde iç hastalıkları uzmanı olan Dr. Tim Tiutan, bu popüler yiyeceğin mide kanseri riskini önemli ölçüde artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.