Kalp Hastalıkları ve Soğuk Hava Riski!
Kalp hastalıkları dünyada ve Türkiye’de en önemli ölüm sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kutlu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 18 milyon, Türkiye’de ise 200 bin kişinin kalp hastalıklarından kaynaklanan yaşamlarını yitirdiğini vurguladı. Ne yazık ki, bu sayı her geçen gün artıyor. Özellikle soğuk havalarda, kalp hastaları daha fazla risk altında bulunuyorlar. Yüksek tansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi durumlar soğuk havalarda daha sık karşımıza çıkabiliyor. Bu sebeple kalp hastalarının dikkatli olmaları gerekiyor.
Soğuk havalarda vücudun ısısını dengeleyebilmek için cildin kan dolaşımı büyük önem taşıyor. Cilt, soğuk havalarda büzüşerek vücudun ısısını korumaya çalışıyor. Bu durumda kalp, daha fazla kan pompalamak zorunda kalabiliyor. Bu durum da kalp hızını artırarak kan basıncını yükseltebiliyor. Bu durum sağlıklı bireylerde herhangi bir etki yaratmazken, kalp hastalarını olumsuz etkileyebilir. Soğuk havalarda kalp damarlarında daralma meydana gelebilir ve bu durum kalp hastalıkları olan kişilerde tıkanıklıkları artırabilir.
Bağışıklık Sistemi ve Enfeksiyonlar
Prof. Dr. Kutlu, kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıflamasının enfeksiyonlara karşı duyarlılığı arttırdığını belirtti. Bu durum, grip, nezle, zatürre gibi enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilir. Enfeksiyonlarla birlikte ateş yükselişi, kalp hızını daha da artırabilir. Bu durum da oksijen tüketimini artırarak kalp damarlarında daralmalara yol açabilir, özellikle koroner arter veya kalp yetmezliği olan hastalarda ek risk oluşturabilir.
Kalp hastalarına grip ve zatürre aşılarını yaptırmaları önerilir. Ayrıca, egzersizlerini aksatmamaları ancak çok soğuk havalarda dışarıda uzun süre kalmamaları gerektiği belirtilir. Enfeksiyon riskine karşı yakın temasın kaçınılması ve kapalı ortamlarda bulunulmaması tavsiye edilir. Sebzeler ve meyveler ağırlıklı beslenme, yeterli sıvı alımı da önerilenler arasındadır.
Tansiyon Hastalarına Öneriler
Özellikle kış aylarında tansiyon hastalarında kan basıncında yükselmeler sık görülebilir. Prof. Dr. Kutlu, tansiyon hastalarının ilaçlarını düzenli kullanmalarını ve tansiyon takiplerini sıklaştırmalarını tavsiye eder. Kışın D vitamini eksikliği yaşanabileceğini belirterek, D vitamini takviyelerinin kullanılmasını önerir. Göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurgular. Tansiyon hastalarının grip ilaçları kullanırken dikkatli olmaları, burun tıkanıklığına neden olabilecek ilaçları doktor kontrolünde alması önemlidir.
More Stories
Uzmanı “kanser” tedavisi yöntemini anlattı: PET-CT, kanser tanısı ve tedavisinde hayati bir araç
Bir “sarı serum” vakası daha; eczacı kalfasının taktığı ‘atom serum’ sonrası rahatsızlanan kadın öldü, soruşturma başlatıldı!
İstanbul’da sağlık çalışmaları artıyor!